Spelenderwijs en ontdekkend leren
Op De Appelgaard wordt de basis vanuit groep 1-2 gelegd in het spelenderwijs en ontdekkend leren. Kinderen krijgen al van jongs af aan de gelegenheid om zelf werk te plannen en hierin eigen keuzes te maken. Vanuit betekenisvolle thema’s worden diverse speel-/leeractiviteiten aangeboden. In groep 1-2 wordt de lesstof na een doelgerichte instructie aan de gehele groep op verschillende manier verwerkt. In de ochtenden wordt er in de midden- en bovenbouw gewerkt in blokken. In kleine groepjes krijgen de kinderen instructie in de vakken rekenen, taal, lezen en spelling. In deze kleine groepjes is er meer ruimte voor interactie en gerichte aandacht. De kinderen krijgen direct feedback op hun werk en werken hierdoor doelgericht.
Elke dag is er tijd voor extra zorg en op vaste dagdelen wordt er gebruik gemaakt van ‘extra handen in de klas’ door de inzet van een onderwijsassistent. In de middagen wordt er thematisch gewerkt. Bij elke opdracht werken de kinderen in kleine groepjes aan een concreet leerdoel. Door de keuzevrijheid zijn de kinderen in hoge mate betrokken en gericht op het leren. Dagelijks blikken we met de kinderen terug op het werk. Onze speerpunten binnen ons onderwijssysteem speerpunten zijn: zelfstandigheid, betrokkenheid, verantwoordelijkheid, leren plannen en reflecteren.
Instructieblokken
In de midden- en bovenbouw worden de basisvaardigheden (rekenen, taal, lezen) aangeleerd met behulp van het model ‘werken met instructieblokken’. In dit onderwijsmodel krijgen leerlingen instructie in kleine (niveau-) groepen, is er ruimte voor extra hulp binnen de groep en wordt zelfstandigheid en samenwerken gestimuleerd. Dit systeem is gebaseerd op de theorieën van het Dalton-, Jenaplanonderwijs en het handelingsgericht werken. Binnen deze blokken maakt de leerkracht zoveel mogelijk gebruik van het EDI-model (Expliciete Directe Instructie). Naast dagelijkse instructietijd hebben alle kinderen een weektaak waarin zij de verwerking van de lesstof plannen. Het werken op de computer is hierin volledig geïntegreerd.
Ontwikkelingsgericht Onderwijs
Op de Appelgaard werken we ‘s middags thematisch. We volgens hierbij de principes van Ontwikkelingsgericht onderwijs. Zowel de zaakvakken als de kunstzinnige vakken zijn geïntegreerd binnen dit onderwijs. an de hand van thema’s willen we betekenisvol onderwijs geven aan onze kinderen. Betekenisvol onderwijs waarin naast kennis, ook vaardigheden en identiteitsvorming centraal staan.
De Appelgaard kiest bewust voor het model ‘werken met instructieblokken’ omdat zij op deze manier gestalte kan geven aan de onderwijsvisie, zoals beschreven in het schoolplan en de schoolgids.