In de maand september hebben we in de groep regelmatig stilgestaan bij ‘Kinderen en hun morele talenten’. Het ging dit keer over het thema ‘Verdraagzaamheid’.
In een kringgesprek hebben we ontdekt dat het niet handig is om overal een punt van te maken. Dan heb je namelijk veel eerder ruzie. Als iemand op je tenen staat, kun je dat bijvoorbeeld gelijk terug doen of iets lelijks zeggen, maar je kunt ook rustig zeggen dat je het niet fijn vindt. De kinderen waren het er wel over eens dat de ander dan ‘sorry’ moet zeggen.
De kinderen waren het erover eens dat nu er zoveel vluchtelingen zijn, we die moeten helpen. Hierin moeten we ook elkaar verdragen, vonden ze.
Ook in het bijbelverhaal over Ismaël en Izaäk kwam verdraagzaamheid ter sprake. Ismaël kon het niet verdragen dat hij ineens een klein broertje had en ging daarom pesten. De conclusie van de kinderen was: “Zie je wel dat je daar ruzie van krijgt!”
Aan de hand van het prentenboek ‘Waldi, de stinkwants’ van Max Lucado hebben we gekeken wat wij kunnen doen om het de ander toch naar de zin te maken. Juist ook als die anders is en we met sommige dingen moeite hebben. In het boek hoort Waldi er niet bij, omdat hij stinkt als hij bang is. Andere dieren doen wel een poging om hem erbij te betrekken, maar verdragen zijn geur echt niet. Uiteindelijk redt die stank de andere dieren doordat hij een gevaarlijke kikker verjaagt als hij bang is. Dan blijkt dat een goede kwaliteit te zijn waar je soms wat aan hebt. De dieren bedenken een oplossing om de stank te verdragen (wasknijpers en Waldi zo min mogelijk bang maken) en Waldi te accepteren zoals hij is, ook al is dat niet altijd fijn.
Het was geen gemakkelijk thema, maar de kinderen voelden heel goed aan wat er werd bedoeld. Ze willen nu minder ruzie om ‘kleine dingen’ gaan maken en ze vinden het niet erg als iemand een beetje anders is of doet.